25 Kasım 2024
Prostat tek başına bir sağlık sorunu değildir. Prostat dediğimiz şey idrar torbasının altında kalın bağırsağın önünde bulunan küçük bir salgı bezidir. Erkeklerde prostat bezi salgısının görevi spermin dışarıya atılmasını sağlamaktır. Prostat iki türlü hastalık olarak kişinin önüne çıkar. Birincisi prostat büyümesidir diğeri ise prostat iltihaplanmasıdır.Prostatın iyi huylu ve kötü huylu olanı vardır ki kötü huylu olan prostat kanseri olarak nitelendirilir. İyi huylu prostat büyümesinde sık idrara çıkma ve idrar kesesini tam boşaltamama gibi durumlarla karşılaşılır. İdrar kesesini tam boşalmama durumu tedavi edilmezse buradaki idrar böbreklere kaçar ve zamanla böbreklerde işlevsel bozukluklara sebep olabilir.
Prostat Belirtileri
Prostat belirtileri kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Bazı hastalar bu durumu ne zaman ki hayat kaliteleri düşer o zaman anlarlar. Bazı prostat belirtileri şunlar;
– Acil idrar yapma isteği yani ani sıkışmalar
-Gece gece sık sık idrara çıkma
-İdrar bittikten sonra damlamaların devam etmesi
-İdrarın tam boşalmaması
-İdrarın kesik kesik gelmesi
-İdrar yapılırken kan görülmesi gibi belirtiler hastaların sık karşılaştıkları durumlardır.
Prostat genellikle 40 yaşının üstündeki erkeklerde oldukça sık görülebilen bir rahatsızlıktır.Bu hastalığın durumuna göre çeşitli tedavi yöntemleri uygulanır bunlardan bazıları ;
– Cerrahi gerektirmeyen durumlarda genellikle ilaç tedavisiyle sorun çözülmeye çalışılır ve eğer hastanın yaşam kalitesi düşmüyorsa hasta sadece kontrollerle durumu izlenir.
– Cerrahi yöntem gerektiren durumlarda ise genellikle ameliyat seçimi uygulanır. Ama artık tıp alanındaki gelişmelerle farkı yöntemler de beraberinde gelmiştir; lazer ameliyatı gibi.
Tüm prostat hastaları için doktorların bazı tavsiyeleri vardır; Çok yağlı gıdalar tüketmemek, alkol kullanımını kısıtlamak ve protein ağırlık beslenmeler prostat büyümesini engelleyebilir. Proteinle ilgili bir not düşmek gerekirse kırmızı et ağırlık değil, süt,peynir, yumurta, balık gibi besinleri tüketmek gerekmektedir.
Prostat Nedir Belirtileri Nelerdir?
Yorum Yaz